ENTERNASYONAL MÜCADELENİN ADI; ROSA, BARBARA ve SAKİNE

image

15 Ocak 1919’da Rosa Lüksemburg ve Karl Liebknecht işkencede katledildi.
Polonya’da bir yahudi, öteki ve kadın.. Almanya’da ise devrimci mücadelenin önderlerinden. Rosa; üreten, sorgulayan, kendi fikirlerini cesurca savunan, Batı Avrupa’da sosyalizmin teorisyeni ve eylemcisiydi.
9 Ocak 2013 Paris’te üç kürt kadın siyasetçi; Sakine Cansız, Leyla Şaylemez, Fidan Doğan katledildi. 1970’lerin Kürdistan’ında kadın gerilla olmak, milli zulme ve toplumsal yaşama damgasını vuran tüm feodal ilişkilere meydan okumak demekti.
Rosa Lüksemburg işçi sınıfı içindeki teorisyen, örgütçü ve militan yönüyle tarihte yerini alırken, Sakine Cansız Kürt ulusal mücadelesinde kararlılığı ve direngenliğiyle öne çıkmıştır.
Faşizme karşı kampüste, işkencehanede, zindanda, gerillada yaşamın olduğu her yerde direnen ve mücadele eden kadınlar…
“Beni siz değil, enternasyonal proletarya yargılar.” diyen Barbara’dan “Ben kadınım demek yürek ister” diyen Berna Ünsal’a kadının devrim yürüyüşü bugün de Günay Özarslan, Yeliz Erbay, Şirin Öter ve niceleri ile sürüyor.
Bugün Kuzey Kürdistan’da faşizmin tüm pervasız saldırılarına, yediden yetmişe herkesin hedef gözetilerek katledilmelerine, günlerce süren sokağa çıkma yasaklarına, açlığa ve ölüme karşı direnen, savaşan Kürt ulusu nice Sakine’leri kadın müfrezelerinde ve öz savunma birliklerinde yaratmaya devam ediyor..
Paris’te üç kürt kadın siyasetçinin katledilmesinde payını sürekli inkar eden T.C faşizmi bugün Silopi’de aynı dönemde Fatma Uyar, Pakize Nayır ve Seve Demir’i katlederek aleni bir itirafta bulunmuştur. Bu katliamlardaki benzerlik tesadüf değil faşizmin bilinçli mesajıdır. Bu mesaj sadece kürt kadınlarına değil, Kürt ulusal mücadelesine omuz veren eşitlik ve özgürlük savaşçısı tüm kadınlaradır.
Bir yandan haksız savaşlara ve göçlere zorlanan başta Ortadoğu halkları olmak üzere, diğer yandan ekonomik krizlerle yoksulluğa mahkum edilen işçi sınıfı ve tüm ezilenler için sosyalizmden başka bir kurtuluş yolu mümkün değildir. Rosa’nın sınıfsız-sömürüsüz bir dünya düşü ile Sakine’nin direngenliği ve millitanlığını birleştirerek tüm insanlığın eşitlik ve özgürlük mücadelesinde Rosa’nın şiarıyla Kürdistan’daki direnişi selamlıyor ve faşizme karşı her alanda omuz omuza diyoruz;

Vardık, Varız, Var Olacağız!
Kahrolsun Faşizm ve Her Türden Gericilik!
Yaşasın Ulusların Tam Hak Eşitliği!
Yaşasın Devrim ve Sosyalizm!

AVRUPA DEMOKRATİK KADIN HAREKETİ

Share