İHD: ‘Nefret cinayetlerini dayanışmayla sonlandıracağız’

istanbul-tarseksuel-cinayeti-basin-toplantisi-17-08-16--003-AA
İHD İstanbul Şubesi, nefret söylemleri ve cinayetlerine tepki gösterdi. Trans kadın Hande Kader’in katledilmesini insan hakları savunucuları, katliamın failleri bulunana ve yargılanana kadar mücadele edeceklerini vurguladı. Nefret cinayetlerine karşı dayanışma çağrısı yapıldı
HABER MERKEZİ(17.08.2016)- 
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, yakılarak katledilen trans kadın Hande Kader ve giderek artan nefret söylemleri ile nefret cinayetlerini protesto etti.

Şube binasında düzenlenen basın toplantısına İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği ve bağımsız LGBTİ’ler katıldı. İHD üyesi Derya Gazioğlu, Hande Kader’i yakan zihniyetin DAİŞ zihniyeti olduğunu kaydetti. Gazioğlu, 14 Ağustos 2016 günü İstanbul Zekeriyaköy’de yakılarak katledilen trans kadın Hande Kader’den 6 Ağustos’tan yaşamını yitirene kadar haber alınamadığının altını çizdi.

‘OLAY YOK SAYILDI SESSİZLİKLE GEÇİŞTİRİLMEK İSTENDİ’

Gazioğlu, “En son Harbiye’de bir arabaya inerken görülmüştü. MOBESE kameralarının olduğu bir bölgede binilen bir aracın plakasının alınmamış olması mümkün değilken, kendine ve onu kaçıranlara günlerce ulaşılamadı. Olay yok sayıldı, sessizlikle geçiştirilmek istendi” dedi.

Ana akım medyanın katliamı görmezden gelmesine tepki gösteren Gazioğlu, toplumun güvenliğini sağlamakla görevli adli, idari, siyasi görevlilerin olayla ilgilenmediği kaydetti. Gazioğlu, “Çünkü O, kendilerinin insan olarak değil, zararlı, hiç olmaması gereken, hakları olmayan yaratıklar olarak bakan iktidarın, farklı birey olarak kendini var etmelerini yasakladığı bir transeksüel bir insandı” diye konuştu.

‘FAİLLER ORTAYA ÇIKANA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ’

DAİŞ ve onun zihniyetinin sadece örgütün saldırıların yürüttüğü Irak, Suriye ve diğer ülkelerin yanı sıra Türkiye’de de desteklendiğine dikkat çeken Gazioğlu, insan hakları savunucuları olarak Hande Kader’in ve tüm nefret cinayetlerinin faillerinin ortaya çıkarılması, faillerin yargılanması için mücadele edeceklerini vurguladı.

LGBTİ’lerin onuruyla yaşama hakkına sahip olduğunun altını çizen Gazioğlu, şöyle devam etti: “Ayrımcılık politikaları gütmek, nefret cinayetlerine zemin hazırlamak insanlık suçudur. Hande Kader’in ve tüm nefret cinayetlerinin failleri bulunsun. Nefret cinayetlerine zemin hazırlayanlar yargılansın.”

‘ARKADAŞIMIZI DÖVMESİNDEN TEŞHİS ETTİK’

LGTBTİ İstanbul Dayanışma Derneği üyesi Çelik Özdemir, LGBTİ bireylere yönelik nefret söyleminin ve cinayetlerinin sürekli devam ettiğini kaydetti. Sistematik bir şekilde bu zulmün arttığını belirten Özdemir, “Muhafazakarlaşan sistemde erk zihniyet daha fazla kendinde saldırma hakkı görmektedir. Hande’den 1 hafta önce Suriyeli bir trans arkadaşımız katledildi. Hande de olduğu gibi onu da dövmesinden teşhis etmiştik” dedi.

Özdemir, avukatlardan aldıkları bilgiye göre morgda şu anda bekleyen 3 trans kadın cesedi olduğunu belirtti. Özdemir, “Biz örgütlü LGTİ’ler olarak bu davanın ve diğer davların takipçisi olacağız. Mücadele etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

‘NEFRET CİNAYETLERİNİ DAYANIŞMAYLA SONLANDIRACAĞIZ’

Rosida Koyuncu da, transları katleden insanlar bulunamazken, kendisini savunan translara ağır cezalar verildiğini hatırlattı. Koyuncu, “Nefret cinayetlerini dayanışmayla sonlandıracağız. Biz bunları unutmayacağız ve takip edeceğiz” dedi.

Koyuncu, karşılık bulamayacaklarını bildikleri halde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başta olmak üzere çok sayıda kuruma mail attıklarını kaydetti ve ekledi: “Yıllarca ‘transfobi öldürüyor devlet görmüyor’ sloganları atıyoruz. Devlet görene kadar, gözlerine soka soka mücadele edeceğiz.” Koyuncu, sözlerini dayanışma çağrısı yaparak sonlandırdı.

Kaynak: etha.com.tr

Share