Costa Brava: Kadın Gözüyle Direniş ve Enternasyonalizm

guldunya_CostaBrava_kapak_son
İspanya’da 1936-1939 yılları arasında faşizme karşı enternasyonal bir ruhla verilen direniş bu güne kadar çoğunlukla Ernest Hemingway ve George Orwell başta olmak üzere erkek yazarların gözüyle anlatıldı. İspanya direnişine kadın gözüyle anlatan ‘Costa Brava: İspanya Devriminin Ortasında’ bu anlamda önemli bir kaynak
HABER MERKEZİ(30.08.2016)-
Bir kadının tesadüfen içine girdiği bir devrim mücadelesinde yer alma hikayesinin anlatıldığı ‘Costa Brava: İspanya Devriminin Ortasında’, İspanya iç savaşını Muriel Rukeyser’in gözünden anlatan, etkileyici bir roman. Otobiyografik öğeler taşıyan roman, Muriel’in ölümünden sonra keşfedildi ve yayınlandı.

İspanya’da 1936-1939 yılları arasında faşizme karşı enternasyonal bir ruhla verilen direniş bu güne kadar çoğunlukla Ernest Hemingway ve George Orwell başta olmak üzere erkek yazarların gözüyle anlatıldı. İspanya direnişine kadın gözüyle anlatan ‘Costa Brava: İspanya Devriminin Ortasında’ bu anlamda önemli bir kaynak.

Muriel’in arşivinden keşfedildi

ABD’li bir şair, yazar ve eylemci olan Muriel Rukeyser, 1936 yılında, 23 yaşındayken İspanya Devrimi’nin ilk günlerine şahit olmak ve Nazi Almanyası’nın Berlin’de düzenlediği Olimpiyatlar’a alternatif olarak düzenlenen Halk Olimpiyatları’na katılmak için Barselona’ya gitti ve yaşadıklarını bir otobiyografik roman olarak kaleme aldı. O sırada yayıncıların reddettiği bu roman, yıllar sonra Muriel Rukeyser yaşamını yitirdikten sonra arşivinde keşfedildi ve ilk kez 2013 yılında yayımlandı.

Faşizme karşı direnişe kadın bakışı

İspanya’da faşizme karşı direnişi etkileyici bir dille okuyucuya sunan kitap, ‘Costa Brava: İspanya Devriminin Ortasında’ ismi ile Güldünya Yayınları tarafından Türkçe’ye çevrilerek yayımlandı. Devrim içinde uyumsuz bir aşkın kahramanlarına odaklanan roman, Halk Olimpiyatları’na giden Helen’in gözünden devrimi, direnişi, anarşistleri, komünistleri, Birleşik Cephe’yi , enternasyonalizmi ve bütün bu karmaşanın içinde filizlenen güçlü bir aşkı anlatıyor.

‘Kendini bulma sürecini anlatıyor’

İspanya’da hiç beklemediği şeylerle karşılaşan Helen aynı zamanda ummayacağı bir insana âşık olur ve yazar epeyce otobiyografik olan romanında bu aşkı da açık ve dürüst bir biçimde aktarır. Costa Brava çok sayıda olimpiyat sporcusunun iç savaşın bombalarının düşmeye başladığı günlerin Barselonası’nda devrimle buluşmalarını ve Helen’in deyimiyle kendilerini bulmalarını anlatıyor.

Margaret Randall: Savaşa kadın dürüstlüğü ile bakış

Kitabın anlatım diline ilişkin en çarpıcı değerlendirmeyi ise Sandino’nun Kızları ve Küba’da Kadınlar’ın yazarı Margaret Randall yapıyor: “Muriel Rukeyser İspanya’dan inandığını söylemeye başladığı yer olarak söz ediyordu. O sırada, Hemingway ve Orwell’in erkek-merkezli kan ve cesaret romanları tüketiliyor, bir kadının, arka planında savaşın olduğu, cinsellik konusunda açık, cinsiyet konusunda dürüst ve politik olarak radikal anlatısı kaçınılmaz biçimde göz ardı ediliyordu. İspanya Rukeyser’i ve kahramanı Helen’ı değiştirmişti. Bu roman okuru değiştirecek. Olağanüstü bir armağan!”

Muriel Rukeyser kimdir?

Muriel Rukeyser 1913’te dünyaya gelmiş olan ABD’li bir şair, yazar ve eylemci. Adrienne Rich’in, “Muriel Rukeyser, o büyük bütünleyicilerden biriydi; modernitenin parçalı dünyasının bir daha bir araya gelemeycek şekilde kırılmış değil toplumsal ve duygusal onarıma ihtiyacı olduğuna inanırdı,” sözleriyle tarif ettiği yazar 21 yaşındayken emekçi hareketlerine katıldı ve Daily Worker’da yazmaya başladı. Bu yayın için Barselona’daki Halk Olimpiyatları’nı izleyip yazmak üzere İspanya’ya gitti. Yıl 1936’ydı, İspanya’da faşizmin saldırısı altında devrim filizleniyordu. Birçok şiir kitabı da olan Muriel Rukeyser 1980 yılında hayatını kaybetti. Costa Brava, yazarın ölümünden sonra gün yüzüne çıktı.

kaynak:jinhaber ajansı

Share