Dünya Kadın Konferansı’nın 4. Avrupa Konferansı Sonuçlandı

Dünya Kadın Konferansı’nın DKK unanistanYunanistan/ Atina da yapılan 4. Avrupa Konferansı mücadele ve dayanışma ruhuyla coşkuyla sonuçlandı.
Avrupa Demokratik Kadın Hareketi’nin de içinde yer aldığı 2016’da Nepal/Katmandu da yapılacak olan 2. Dünya Kadın Konferansına hazırlık vesilesiyle Avrupa 4. Kıta Konferansını 31 Ocak 2015 de Atina’nın Elefsina şehrinde 8 ülkenin delege katılımyla ( Fransa, Yunanistan, Hollanda, Almanya, Rusya, İspanya, İsveç ve İsviçre) gerçekleşti.

Delege gönderemeyen ülkeler raporlarıyla ( Bosna, Danimarka, Sırbıstan ve Ukrayna ) destek sundular. Konferans çelik kadın işçileri sendikasında Sofia’nın açılış konuşmasıyla başladı. Akabinde Elefsina Belediye başkanını temsilen gelen konuşmada “Elefsina semti adına şehrimizi seçtiğiniz için mutluluk duyduk çünkü Elefsina çelik işçileri için çok büyük anlam ifade ediyor” diyerek başarı dileklerini sundu. Çelik işçisi Nasto Polakis ise “9 ay boyunca greve gidildi bizler işten çıkarıldık, ancak bizler iyi bir yaşam için mücadele verdik. Ülkemiz son yıllarda ciddi bir kriz yaşamaktadır. Bu krizin sorumlusu bizler değiliz ama bu mücadelenin kazananları biz olacağız. Bu sorumluluğu sonuna kadar taşıyacağız. Şunu söylemem gerekirse siz kadınlar olmadan bizim mücadelemiz başarı kazanamayacaktır.” Sonrasında mücadelede yaşamını yitiren çelik işçileri anısına saygı duruşuna çağırarak konuşmasını bitirdi.”

Konferans Fransız delegasyonunun hazırladığı onur konuşmasıyla devam etti. “ Başta Rojava’da, Kobane ve Şengal’de yaşamını yitiren tüm kadınları ve Fransa’da hastalık sonucu ölen Dünya Kadın konferansı aktivistlerinden Fontane’yi saygıyla anıyoruz. Onlar mücadelemizde yaşıyor ve yaşayacak.”
4. Avrupa konferansına katılamayan delegelerden Danimarka’dan, Ukrayna’dan ve İngiltere’den ADKH üyesinin başarı dilekleri mesajları okundu.
Konferansın ilerleyen bölümünde Kobane’den gelen Kürt hareketi temsilcisi büyük bir coşkuyla karşılandı. Temsilci yaptığı konuşmada;
“ Sizleri Kobane Rojava direnişleri adına selamlıyorum. Kobane halkı farklı kültür ve dinlere sahip olmalarına rağmen birlikte ortak bir sistem ve yaşam oluşturmak istediler ama Emperyalistler bunu istememektedir. Bundan dolayı Kobane’ye saldırdılar. Rojava’da kadınlar hayatın her alanında ön saflarda mücadele etmektedir. Kadınlar tüm yönetimlerde % 40 oranında yerini almaktadır. Birçok yasa kadının rengini taşımaktadır. Erkeklerle birlikte her yerde çatışmakta sosyal ve kültürel alanda da önemli roller taşımaktadır. IŞID’ e karşı gösterdikleri direniş Kürt kadınının mücadele azmini ve gücünü tüm dünyaya göstermiştir. IŞID’ın ilk hedefi kadınlar olmuştur. Kadını ciddi düşmanı olarak görmektedir. Bu direniş Dünya Kadınlarının direnişidir. Bu direniş daha çok öne çıkarılmalı ve geliştirilmelidir. Bizim talebimiz Dünya Kadınları bu direnişi sahiplenmeli ve tüm dünyaya yaymalıdır. Burada son olarak sizleri 8 Mart’da Kobaneye davet ediyoruz” diyerek konuşmasını tamamladı.

Selamlama ve mesajlardan sonra sekiz ülkeden gelen delegelerin ülke raporları sunumuna geçildi. Her ülke 3 delege ile temsil edildi. Bizler Avrupa Demokratik Kadın Hareketi olarak Almanya delegasyonunu bir arkadaş ile temsil ettik ve 6 kadın üyemiz ise izleyici olarak katıldılar.
Ayrıca Almanya İspanya ve İsveç bir genç kadın delegasyonu ile gençlik sorunlarına ilişkin raporlar sundular.
Delegelerin yaptığı sunumda;
Almanya adına konuşan delege; Almanya’da işsizlik sorunu Bochum – Opel’in kapatılmasına karşı Opel işçilerinin mücadelesine aktif destek sunduklarını, Ekim 2014 Chemnitz’de yapılan politik kadın platformunun kadın dayanışmasını ve mücadelesini öne çıkarılması noktasındaki önemine, göçmenlik ve iltica sorununa ilişkin, Rojava’da ki Kadın direnişinin sahiplenildiğini ve destek amaçlı Almanya’da önemli faaliyetlerde bulunduklarını ve son olarakta Almanya’da gelişmekte olan Irkçı- Faşist PEGİDA eylemlerine dikkat çekti ve tüm bunlara karşı aktif mücadele edilmesi çağrısında bulundu.
Yunanistan delegesi; Ekonomik kriz ve işsizliğin had safhada olduğu, işsizlik ve sosyal sorunların da ciddi hastalıklara ve 6000 den fazla intihara sebep olduğu, aile içi şiddetin gittikçe yükselme gösterdiği belirtildi. Kapitalizmin bu şiddetinde en büyük nasibini kadınların aldığını, göçmenlik sorununun ciddi safhada olduğunu özellikle savaş ülkelerinden gelen göçmenlerin ( Afganistan, Suriye Irak, Bangladeş) durumunun içler acısı olduğu belirtildi. Sonuç olarak hedeflerinin tek kurtuluş yolu olan Sosyalizm için mücadele etmek ve bunun daha da yükseltilmesine dikkat çekildi.

Tüm ülke delegeleri yaşadığımız kapitalist sistemin çekilmezliğini ve bunun her yerde farklı biçimlerde de olsa hep kadını vurduğunu ırkçılığın tüm dünyada hızla geliştiğini, ve göçmenlerin yaşadıkları ülkelerdeki zorluklara ilişkin ortak açıklamalar yapıldı. Tüm bu duruma karşı kadın mücadelesinin önemine ve enternasyonal dayanışmanın daha da yükseltilmesi noktasında ciddi adımların atılmasının gerektiğine vurgu yapıldı.
Kısa bir aradan sonra Atina \Elefsine semt merkezine doğru yürüyüş ve miting düzenlendi. Bizler ADKH olarak bayrak, pankartlarımız, marş ve sloganlarımızla aktif bir şekilde bu yürüyüş ve mitingde yer aldık.
Konferansa mitingden sonra geri kalan gündem maddeleriyle devam edildi.
Avrupa koordinatörlerin hazırladığı bir yıllık faaliyet raporu okundu ve oy birliğiyle onaylandı. Ardından önümüzdeki faaliyetler noktasında getirilen öneriler üzerinde tartışıldı ve bazı kararlar alındı.

1. Her üç mücadele günlerinde ( 8 Mart, 1 Mayıs ve 25 Kasım) 2. Dünya Kadın konferansının yapılması için bağış toplanması.
2. Ülke delegelerinin ( beş kişi) seçilmesi ve en geç 1.12.2015 tarihinde Dünya Koordinatörlerine bildirilmesi.
3. Her ülke konferansa katılacak insan sayısını 1.12.2015 tarihine kadar Dünya komitesine bildirmesi.
4. Ülke raporları konferans’ dan en geç sekiz hafta önce 10.01.2016 İngilizce dilinde dünya koordinatörlerine iletilmesi.
5. Genç kadınların konferansa katılmasını önemsenmesi ve onlarla birlikte şarkı yarışmasının düzenlenmesi.
6. Her ülke kendi delegelerinin konferans giderlerini üstlenecek ve diğer kıtalardan katılacak kadınlara destek amaçlı bağış toplanması.
7. Konferans da yapılacak atölye çalışmaları için en geç 1.10.2015 e kadar müracaat edilmesi
8. Tercüme ve Tercümanlık işlemleri için her ülke kendisi sorumludur. Genel delege toplantısı için komite sorumludur.
9. Afrika – Avrupa kültür gecesi birlikte organize edilecektir.
10. Konferans hazırlıkları için Avrupa’dan Nepal’e 4 hafta önce yardımcılar gönderilecektir.

Konferans ev sahipliği yapan Yunanistan kadın grupları ve çelik işçileri tarafından hazırlanan kültürel etkinlikle sonuçlandı.

atına1 atına2

Share