Stuttgart’ta 8 Mart paneli

STUTTGART(13.03.2016) Stuttgart Demokratik Kadın Platformu’nun düzenlediği 8 Mart paneli Stuttgart bölgesinde gerçekleştirildi. Platform’da yer alan kurumların arasında Avrupa Demokratik Kadın Hareketi, Alınteri, Sosyalist Kadınlar Birliği, Yeni Kadın ve Stuttgart Demokratik Kürt Merkezi yer aldığı “Göçmenlik ve göçmenliğin kadınların üzerindeki etkisi” paneli saygı duruşuyla başladı.
stut3 stut2 stutgart
Türkiye’den gelen İstanbul LGBTİ ve Demokratik Kadın Hareketi üyesi Kıvılcım Arat “Zorunlu Göç / Yerinden Edilme ve Ev: Evin Kaybı” konulu sunumuna sosyalist ve feministlerce ortaya konulmuş eve dair kavramsallaştırmaları zorunlu göç bağlamında nasıl yeniden kavramsallaştırılabileceğimizi gözden geçirerek başladı. Böylelikle kadınlar için evin kendi direniş stratejilerinin geçerli olduğu, korunması gereken ve düşman tarafından ele geçirilmemesi gereken bir alan olduğu kanısına varılmıştır. Hem göç sırasında hemde göçden sonra kentsel yaşamda ve sonrasında geri dönüş sırasında kadınlar bakımından çekilen zorluklar anlatılırken sık sık anlatılara değinilmiştir. Özellikle kadınların göç sırasında tecavüze ve işkenceye maruz kalmaları anlatılırken 16 yıl içinde rapora göre 366 kadının büroya başvurduğu ve bu vakalarla ilgili toplam 159 davanın açıldığı dönemden sonra sadece 28 dosyanın AİHM’de sonuçlandığına dikkat çekilmiştir. Dikkat çeken verilerden biri de taciz ve tecavüzü yapanları işleyen faillerin dağılım listesi ve bu liste de bulunan hiç bir bireyin ceza almaması olmuştur. Genel olarak hem Türkiye/Kuzey Kürdistan’da ki kadınları, hemde Suriye, Ermenistan ve Bosna-Hersek halklarının kadınları ele alındı.
Son olarak Rojava ve Kobane’de direnen kadınlara değinilerek, oradaki kadınların silahlanmaları sonucunda savaşın bir parçası olarak kendilerine ve alandaki diğer kadınlara müthiş bir kurtuluş sergiledikleri ve alanda kadın üzerindeki baskıyı kaldırdıkları belirtildi. Yani kadının kurtuluşunun örgütlenmeden geçtiği bir kez daha savunulmuştur. Panelist sunumunu komünist savaşçı Berna Ünsal’ın “Yaşasın kadınların kurtuluşu! Yaşasın insanların kurtuluşu! O özgür Altınçağ mücadelemiz!” sözleri ile bitirdikten sonra  kadınlardan oluşan kitlenin yoğun ilgisi ile soru ve cevap bölümü de başarılı geçti.
Panelin öncesinde, arasında ve sonrasında kadın arkadaş tarafından yapılan müzik dinletisi ise  güzel bir atmosfer yaratmıştır.
Share