Hindistan’da yüz bin kadın ‘çeyiz’ nedeniyle katledildi

hindistanda_ceyiz_cinayetleri_h21531
Ataerkil kültürün kadınları üzerindeki baskısının yoğun hissedildiği ülkelerden Hindistan’da yapılan bir araştırmaya göre son bir yılda 106 bin kadın yakılarak katledildi.Bu gelenek 1961 yılında yasaklanmasına rağmen toplumda hala yaygın ve kadınların katledilmesinin başlıca nedenleri arasında geliyor
HABER MERKEZİ(29.08.2016)-
Ataerkil kültürün kadınları üzerindeki baskısının yoğun hissedildiği ülkelerden Hindistan’da yapılan bir araştırmaya göre son bir yılda 106 bin kadın yakılarak katledildi.

Hindistan ataerkil kültürün yoğun şekilde yaşandığı ülkelerden biri olarak biliniyor ve yapılan araştırmalara göre kadınlar için en güvensiz ülkeler arasında gösteriliyor. Ülkede yayınlanan The Lancet isimli tıp dergisi hastanelerin yanık bölümüne yapılan başvurulardan derleyerek bir araştırma yaptı. Cins kırımına işaret eden söz konusu araştırmaya göre Hindistan’da son bir yıl içinde 106 bin kadın aile ve yakınındaki erkekler tarafından yakılarak katledildi.

Dergi tarafından yayınlanan rapora göre; yakılarak katledilen kadınların büyük bir bölümü evli ve 18 ve 35 yaş arasında. Evli olan kadınların yüzde yüze yakını ise eşleri tarafından yakılarak katlediliyor. Katledilen kadınların yakınları ile yapılan görüşmelerde ise ailenin olağan şüpheli olduğunun gözlemlendiğine dikkat çekiliyor.

En yakınları tarafından yakılarak katledilen bu kadınlar için ise kolluk güçleri etkili bir soruşturma yürütmüyor ve genelde katilleri aklıyor. Raporda polislerin şüpheli şekilde ölen bu kadınlar için cinayet soruşturması yürütülmüyor ve dava dosyası bile açılmıyor.

Raporda ayrıca; ülkede kadınlar için en büyük şiddet aracı olan drahmo (çeyiz parası) katledilmek için önemli bir neden ve yakılan bir çok kadın için bu geçerli. Derginin araştırmasında; kadınların genelde kaza süsü verilmiş şekilde mutfakta ve intihar süsü verilmiş şekilde yakıldığına vurgu yapılıyor.

Hindistan’da kadın hakları savunucusu olan Avukat İndira Jaisingh, bir televizyon programında rapora ilişkin görüşlerini dile getirdi. Çoğu davaların hastanelerde veya polis kayıtlarında asla yansıtılmadığına işaret eden İndira, The Lancet dergisinin yaptığı araştırmanın sadece hastanelere yansıyan vakalar üzerinden derlendiğini gerçek sayının ise 106 binden çok fazla olduğuna dikkat çekti.

Yapılan araştırmalar Hindistan’da her yıl yüz binlerce kadının eşleri ya da babaları tarafından işkence ve şantaja maruz kaldığını gösteriyor. Çeyiz kültürü ülkede çok eski bir adet. Evlenen kadınların ailesinin erkek tarafına ödemesi gereken çeyiz parası için bir anlaşma yapılıyor. Çeyiz talebi sadece bir ödemeyle bitmiyor bu asla bitmeyen evlendikten sonra bile giderek devam eden bir talep.

Gelin ailesi çeyizi vermemeye başladığında, genelde kadın zehirlenerek, bıçaklanarak, boğularak, benzin dökülüp yakılarak, zehirlenerek öldürülüyor. Bu cinayetlerin en son yöntemi de ‘ gelin yakma’ diye biliniyor.

Bu gelenek 1961 yılında yasaklanmasına rağmen toplumda hala yaygın ve kadınların katledilmesinin başlıca nedenleri arasında geliyor.

kaynak: jinha.com.tr

Share