Düsseldorf’ta 25 Kasım Gündemli Panel Gerçekleşti

20161126_165012_1480249565988
DÜSSELDORF (27.11.2016)-
 Ceni Kürt Kadın Barış Bürosu, Gülümseyen Kadınlar Platformu, Avrupa Demokratik Kadın Hareketi (ADKH) ve YJK-E Duesseldorf Kadın İnisiyatifi tarafından Duesseldorf Medya Kültür Evi’nde düzenlenen panele, katılım oldukça fazlaydı.

Konuşmacı olarak Kürt Kadın İlişkiler Merkezi (REPAK) Başkanı Meral Çiçek, Demokratik Kadın Hareketi Dönem Sözcüsü ve LGBTİ aktivisti Kıvılcım Arat ve sosyolog Songül Kaya Karlıdağ yer aldı.

Mücadelede ve hayatın içinde şiddete maruz kalarak yaşamını yitiren kadınların anısına yapılan saygı duruşu ardından ilk söz hakkını alan Meral Çiçek, Dünya Kadın konferansında dikkatini çeken bir olgu üzerinden konuşmasına başladı. Dünyanın her yerinde kadınlara, kapitalist sömürünün şiddetinin, sistematik bir biçimde, nasıl yoğunlaşarak yaşatıldığını vurguladı. Tarihin hiçbir döneminde kapitalist sistemdeki kadar sömürülmediğine dikkat çeken Meral Çiçek “Kadına karşı saldırıları sadece yereldeki bir güç yürütmüyor, bu evrensel bir olgudur. Bu yüzden kadınların mücadelesi evrensel olmak zorundadır” sözlerini dile getirdi. Rojava’da verilen Mücadelenin sadece Kürt Kadınları için değil, Dünya kadınları için mücadeledir cümlelerinin ardından Konuşmasını DAIŞ ile AKP zihniyetinin farksız olduğu  sözleriyle tamamlarken, Kadınların öz savunmayı güçlendirmeleri gerektiğini vurguladı.

İkinci sunumu yapan Kıvılcım Arat ise konuşmasında, devlet kaynaklı cinsel şiddet üzerinde durdu. Cinsel şiddetin sistematik bir araç olarak kullanıldığı savaşlardan örnekler vererek başlayan Kıvılcım Arat, Devletin Türkiye ve Kuzey Kürdistan’da kadınlara karşı kullandığı cinsel şiddete dair örneklerle, katledilen YPS militanlarının cinsel organına onlarca kurşun sıkıldığını belirtti.

Günümüzde yaşananların 80’li ve 90’lı yılları aştığını söylerken, devlet kaynaklı cinsel şiddete maruz bırakılan kadınlar için çalışma yürütecek bir platformun kurulması gerektiğini vurguladı.

Son konuşmacı  Songül Kaya Karlıdağ ise, aile içi şiddeti değerlendirdi. Kaya Karlıdağ, konuyla ilgili yürüttüğü akademik çalışmalarında ulaştığı sonuçlardan örnekler verdi. Kadına yönelik şiddetin aşılmasında bilinçlenme ve güçlenme çalışmalarının yaşam bulduğunu belirtirken, öncelikle kadının şiddete ‘dur’ demesi gerektiğini vurguladı.

Konuşmaların ardından, katılımcıların tartışmalara katılarak, karşılıklı soru cevap şeklinde gerçekleşen panel, oldukça beğenildi.  Kadın hareketlerinin ortak yaratmış olduğu panellerin vurgusuyla, alkış ve zılgıtlarla sonlanırken. Tüm kadınlar birlikte fotoğraf çekilerek panel sonlandırıldı.

20161126_172222_1480249566291

Share