Almanya’da “Hayır, hayır demektir” Yasası Federal Parlamento’da Kabul Edildi

2-format43HABER MERKEZİ – Almanya’da kadınları taciz ve tecavüze karşı daha etkin korumayı hedefleyen “Hayır, hayır demektir” yasası Federal Parlemento’da kabul edildi.

Tecavüzün yasal tanımını genişleten ve “kurbanların” haklarını artıran yasaya göre, bir olayın taciz olup olmadığı belirlenirken “kurbanların” hem fiziksel hem de sözlü eylemleri dikkate alınacak. Zorla “sahip olmanın” yanı sıra, bir kadının sözlü olarak “Hayır” demesi ya da mimikleriyle ilişki istemediğini göstermesi durumunda yaşanılacaklar da tecavüz olarak kabul edilecek.

Bugüne kadar bir ilişkinin tecavüz olup olmadığına karar verilirken “kurbanın” kendisini aktif olarak korumaya çalışıp çalışmadığına bakılıyordu. Zorla veya tehditle ilişki gerçekleşmişse tecavüz sayılıyordu. Bu nedenle tecavüz gerekçesiyle yapılan şikayetlerin ancak yüzde onu soruşturma makamlarının önüne geliyor, bu sanıkların ise ancak yüzde 8’i cezalandırılabiliyordu.

Almanya’nın Köln kentinde yılbaşı akşamı yaşanan taciz olayları nedeniyle kamuoyunda yasal düzenleme yapılması konusu yoğun olarak tartışılıyordu. Kadın hakları savunucuları “Hayır, hayır demektir” sloganıyla kampanya yürütmüşlerdi.tecavuz

Yasa, Eyaletler Meclisi tarafından da onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjörn Jagland, Almanya’da kabul edilen, ‘Hayır hayır demektir’ yasasından dolayı memnuniyet duyduklarını açıkladı. Jagland, bu sayede Almanya’da kadınlara yönelik cinsel şiddet vakalarının Avrupa normlarına uygun hale getirildiğine dikkat çekti. Jagland, İstanbul Sözleşmesi’nin Avrupa’daki hükümetlere çok daha fazla sorumluluk getirdiğine dikkat çekti. Avrupa Konseyi Genel Sekreteri, sadece fiziksel cinsel şiddet vakalarında değil, ‘kurbanın’ karşı çıktığı halde gerçekleşen tüm cinsel şiddet vakalarının da tecavüz kapsamına alınması yükümlülüğünü getirdiğini ifade etti.

Avrupa’nın kadınları şiddetten korumak amacıyla, kapsamlı önlemler içeren sözleşmesi 2011 Mayıs ayında İstanbul’da imzaya açıldı. Bu nedenle de İstanbul Sözleşmesi adını taşıyor. Sözleşme, gerekli imza sayısına ulaşmasıyla 2014 Ağustos ayında yürürlüğe girdi. Sözleşme, kadına yönelik tüm şiddeti cezaya bağlıyor. Sözleşmeyi imzalayan ülkeler, ‘kurbanları’ korumak ve destek sağlamakla da yükümlü. Aile içi şiddet ve kadına yönelik şiddete karşı çalışmalar yürüten bir uzman heyeti (GREVIO) sözleşmenin yükümlülüklerinin yerine getirilmesini denetlemekle sorumlu.

Avrupa Konseyi’nin 47 üyesi içinde Ermenistan, Azerbaycan, Lichtenstein ve Rusya hariç tüm ülkeler tarafından imzalandı. 22 ülke anlaşmayı onayladı. 20 Avrupa Konseyi ülkesi ise sözleşmeyi imzalayarak, onayladıklarını açıkladı. Türkiye de anlaşmaya 2011 yılında imza attı ve mecliste onayladı.

Kaynak: DHA, Deutsche Welle

Share