“Olağanüstü Hal’in ‘olağan’ hale gelmesine alışmıyoruz”

87 kadın kurumundan OHAL’e karşı kampanya87 kadın kurumundan OHAL’e karşı kampanya

“OHAL; biz kadınlar için evde, sokakta, işte güvencesizlik demek. Herhangi bir bahaneyle birileri tarafından ihbar edilebilme huzursuzluğu içinde çalışmak demek, gözaltındayken avukatla görüşüp görüşemeyeceğini, yakınlarına haber verip veremeyeceğini bilmemek demek. İşten ihraç edilip kocaya, abiye, babaya, sevgiliye bağımlı kılınmak demek. Parayı verenin kendinde daha çok hak görmesi demek, itiraz edince daha fazla şiddet görmek, ev içinde de emeğimizin daha fazla sömürülmesi demek. Dayanışma için başvurduğumuz kadın derneklerinin, belediyelerin kadın birimlerinin kapatılması demek. Belirsizlikler ve güvencesizliklerle boğuşarak çocuklara bir gelecek sağlamaya çalışmak demek. ‘Güvenlik’ bahanesiyle mahallende, sokağında, hatta evinde LGBTİ olamamak demek. ‘Güvenlik’ bahanesiyle dün konuştuğun, anlamaya çalıştığın tanıdıklarının, komşularının düşmanlaştırıldığına tanık olmak demek. Fetvalarla, çocuklara, kadınlara yönelik ayrımcılığın, istismarın, tacizin, tecavüzün meşrulaştırılmaya çalışılması demek. Nefretle baş etmek demek. Nefretin bir gelecek kuramayacağını daha iyi anlamak demek. Sözümüzü, sorunlarımızı görünür kılan basın yayın organlarının kapatılması, sesimiz kısıldıkça kadın cinayetlerinin artması demek. Meclisi, seçilmiş kadınları siyasetin dışında bırakmak demek. Haklarımızın, demokratik ve siyasal kazanımlarımızın gasp edilmesi demek. Her şeyin, bu günümüzün ve geleceğimizin KHK’lerle düzenlenebilmesi demek.”

Kadınlar OHAL’i neden istemiyor?

Kadınların OHAL’i neden istemediği açıklamada, “Sadece 696 No’lu KHK bile OHAL’den kurtulmak istememiz için yeter. Erkeklerin kadınları kolayca katlettiği bu topraklarda, erkekler iyi hal, haksız tahrik indirimi diyerek ‘cezasız’ bırakılır, kolluk ve yargı erkekleri korur. Şimdi de son KHK ile silahlanmış ya da silahlandırılmış erkekler ‘darbe karşıtıyım’ diye cinayet işlese bu kez yargı karşısına bile çıkarılmayacak. Çünkü ‘bazı’ sivillere yargı muafiyeti getiren maddeyle öldürmek, şiddet uygulamak, işkence yapmak yasal koruma altına alındı. ’15 Temmuz darbe girişimi ile sınırlı’ açıklamalarına da inanmıyoruz. İktidar kanadı bile birbirini yalanlarcasına açıklamalar yaptı. Bir de ‘anayasal suçlar’dan yargılananlara tek tip kıyafet zorunluluğu çıkarıldı. Biz bunların birtakım kişilere işledikleri suçlar için cezasızlık zırhı sağlarken diğerlerini tek tip kıyafet gibi haysiyet kırıcı bir cezalandırmayı yargılama sürerken uygulamak suretiyle peşin hükümle suçlu ilan edeceğini açıkça görüyoruz” sözleriyle ifade edildi.

İmzacı kurumlar

Açıklamada imzası bulunan kadın kurum ve kuruluşları şöyle: DİSK Kadın Komisyonu, KESK Kadın Meclisi, TMMOB Kadın Çalışma Grubu, TTB Kadın Hekimlik Kadın Sağlığı Kolu, 17+ Alevi kadınlar, 78’liler Federasyonu’ndan kadınlar, Adana Kadın Platformu, Aka-Der Kadın Faaliyeti, Anarşist Kadınlar, Ankara Kadın Platformu, Antalya Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi, Ayvalık Bağımsız Kadın İnisiyatifi, Barış için Kadın Girişimi, Barış için Kadın Akademisyenler, Bodrum Kadın Dayanışma Derneği, Buca Evka 1 Kadın Kültür Evi Dayanışma Derneği-BEKEV, Çekim Yapan Kadınlar, Datça Kadın Girişimi, DBP Kadın Komisyonu, Defne Kadın Emeği Kolektifi, Demir Leblebi, Demokratik İslam Kongresi Kadın Meclisi, Demokratik Kadın Hareketi, Dersim Yenigün Kadın Dayanışma Derneği, Devrimci Partili Kadınlar, Didim Kibele Kadın Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, Dünya Kadın Yürüyüşü Türkiye Koordinasyonu, Ekmek ve Gül, Emek Partili Kadınlar, Emek ve Adalet Platformu’ndan Kadınlar, Erktolia, Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği, Eşitiz-Eşitlik İzleme Kadın Grubu, FeminAmfi, FKF’li Kadınlar, Genç LGBTİ+ Derneği, GEN-DER Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Kolektifi, Gülsuyu Gülensu Kadın Dayanışma Evi, Halkevci Kadınlar, Hatay Kadın Platformu, HDK Kadın Meclisleri, HDP Kadın Meclisi, İHD Ankara Şubesi Kadın Komisyonu, İHD Diyarbakır Şubesi Kadın Komisyonu, İlerici Kadınlar Meclisi, İmece Ev İşçileri Sendikası, İskenderun Kadın Platformu, İşçi Kardeşliği Partili Kadınlar, İzmir Amargi, İzmir Kadın dayanışma Dayanışma Derneği, Jineoloji Dergisi, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Kadın Emeği, Çalışan Feminist Araştırmacılar-KEFAKadın Emeği Kolektifi, Kadın Emeği ve İstihdamı Girişimi Platformu-KEİG, Kadın Özgürlük Meclisi, Kadın Yazarları Derneği, Kadına Şiddete Karşı Müslümanlar İnisiyatifi, Kampüs Cadıları Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği, Kocaeli Kadın Platformu, Körfez Bağımsız Kadın Dayanışması, Kuzey Ormanları Savunması Kadınları-KOSKA, Lambdaİstanbul, LeGeBİT Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Araştırmaları ve Dayanışma Topluluğu, Maltepeli Kadınlar, Mardin Kadın Platformu, Mersin Kadın Platformu, Mor Dayanışma, Nar Kadın Dayanışması, Özgürlükçü Hukukçular Platformu Kadın Komisyonu, Queer Eskişehir Lgbti Topluluğu, Samandağ Kadın Emeği Kolektifi, SODA Sosyal Dayanışma Ağı, Sosyalist Kadın Meclisleri, SYKP Kadın Meclisi, Tevgera Jinên Azad-TJA, Toplumsal Dayanışma için Psikologlar Derneği (TODAP) Kadın Komisyonu, Türkiye HomeNet, Ev Eksenli Çalışan Kadınlar Dayanışma Ağı, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu, Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği, Üniversiteli Kadın Kolektifi, Yeni Demokrat Kadın, Yeryüzü Kadınları, Yeşil Feministler, Yoğurtçu Kadın Forumu, Zorla Alıkonulan Kadınlar İçin Mücadele Platformu.

Share