. tarafından

VİYANA HALK FESTİVALİ

Eylül 3, 2019 de ANASAYFA . tarafından

( VOLKsstimmefest)


Viyana halk festivali 31 Ağustos-1Eylül Tarihleri arasında bir çok etkinlik ve eylemliliklere ev sahipliği yaparak başarıyla tamamlandı.  Aralarında ADKH, SYM, YENİ KADIN, SKB,  AVESTA, AVUSTURYA ALEVİ KADIN HAREKETİ KOMinterin gibi bir çok kurumun katıldığı Halk Festivali’nde bir çok etkinlik yapıldı.  Havanın da güzel olması etkinliğe katılımı artırdı. Yapılan etkinliklerde Diyarbakır, Van ve Mardin büyük şehir belediyelerine yönelik düzenlenen kayyum saldırılarına karşı bir yürüyüş düzenlendi.  Bunun yanı sıra HDP eski milletvekili Lezgin Botan kayyumlara karşı konuşma yaptı.  Avusturya’lı kurumlarla beraber yapılan Festivalde kadın cinayetlerini protesto amaçlı Viyana’da bulunan kadın örgütleriyle beraber ADKH’nın da  olduğu kurumlar “ölmek istemiyoruz”,  “kadın cinayetleri politiktir” başlıklı protesto eylemi gerçekleştirildi. Bir çok kurumun konuşma yaptığı ve kendini ifade edebilmesinin olanaklarının yaratıldığı eylemlikler başarıyla yamamlandı.
Kadın Cinayetleri Politiktir !
Sessizlik Şiddeti Gizler !
AVRUPA DEMOKRATİK KADIN HAREKETİ
VİYANA

Share
. tarafından

1. Uluslararası Kadın Yönetmenler Kısa Film Festivali başlıyor

Eylül 6, 2019 de ANASAYFA . tarafından

Bu yıl ilki düzenlenecek olan 1. Uluslararası Kadın Yönetmenler Kısa Film Festivali 13-15 Eylül tarihlerinde Kadıköy’de seyirciyle buluşacak.

Festival programında yer alan filmlerin tümünün kadınlar tarafından çekildiği 49 film yer alıyor.

Her dilden, kültürden farklı bakış ve hikayelere sahip kadınların çektiği kısa filmlerin buluştuğu festival dünyada dört yıldır New York ve
İspanya başta olmak üzere birçok ülkede Eylül ayında gerçekleşecek.

Kadıköy Belediyesi’nin desteklediği Festival, kadın kısa film yönetmenlerini teşvik etmek ve üretimlerinin artmasına katkıda bulunmak, dünyadan ve Türkiye’den nitelikli kısa filmleri seyirci ile buluşturmak amacıyla düzenleniyor.

gazetepatika10.org

Share
. tarafından

Güney Afrika’da kadınlar şiddete karşı sokaklarda

Eylül 6, 2019 de ANASAYFA . tarafından

Güney Afrika’da binlerce kadın, kadınlara yönelik olarak artan şiddet olayları için sokaklara çıktı.

Kadın katliamlarını protesto eden binlerce kadın parlamento binasına yürüyerek olağanüstü hâl ilan edilmesi çağrısında bulundu.

“Vücudum senin suç mahallin değildir” sloganları atan kadınlar, Cape Town’da saldırılarda hayatını kaybedenlerin anısına siyah ve mor giysiler içinde yürüdü.

Hükümeti kadına yönelik suçları önlemede yetersiz kalmakla suçlayan kadınlar, tecavüzden suçlu bulunanlara ömür boyu hapis cezası verilmesini talep etti. Göstericiler, gerekli yasal düzenlemeleri yapmaması durumunda hükümete karşı Anayasa Mahkemesi’nde dava açacaklarını söyledi.

Yasaları Değişme Sözü

Parlamento önünde göstericilere hitap eden Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa yasaları değiştirme sözü vererek, meclisin bunları öncelikli olarak ele alacağını, kadına yönelik şiddet olaylarına bakacak özel mahkemeler kurulacağını ve kadın sığınma evleri açacaklarını söyledi. Kadınların ülke genelinde bugün de eylem yapacakları belirtiliyor.

Günde 137 Cinsel Saldırı Gerçekleşiyor

Güney Afrika’da günde resmi kayıtlara geçen 137 cinsel saldırı olayı yaşanıyor.

Bu hafta, kadınlardan sorumlu bakan Maite Nkoana-Mashabane, geçen ay içinde 30’dan fazla kadının eşleri tarafından öldürüldüğünü söyledi. Geçen ay işlenen bazı cinayetler ülkeyi sarsmıştı. Saadiqa Newman adlı 26 yaşındaki hamile bir kadın sekiz kurşunla öldürülmüştü. Denusha Witbooi adlı bir kadın kimliği belirsiz kişilerin saldırısında arabasının içinde öldürülürken, bir kum ocağında Meghan Cremer adlı kadının cesedi elleri bağlanmış halde bulunmuştu.

Nathlia Pienaar adlı altı yaşındaki bir kız çocuğu evlerinin önünde ip atlarken başına isabet eden kurşunla hayatını kaybetmiş; Lynetter Volschenk adlı kadının parçalanmış cesedi komşusu tarafından bulunmuş; boks şampiyonu Leighandre Jegels, polis memuru olan erkek arkadaşı tarafından öldürülmüştü. Cape Town’da bir süredir kayıp olan 19 yaşındaki üniversite öğrencisi Uyinene Mrwetyana’nın da paketini teslim almak için gittiği postanede tecavüze uğradıktan sonra dövülerek öldürüldüğü ortaya çıkmıştı. (BBC Türkçe’den derlenmiştir)

gazetepatika10.org

Share