. tarafından

Avrupa Demokratik Kadın Hareketi 13. Kadın kampını coşkuyla sonuçlandırdı

Ekim 13, 2023 de ANASAYFA . tarafından


Her yıl ADKH aktivistleri ile  gerçekleştirilen buluşmada, kadın mücadelesini güçlendiren konu başlıkları ile tartışmalar yapıldı.

Kadın kampının bu yılki ilk konusu; Avrupa’da sağcı partilerin iktidara gelişi, yükselen ırkçılık ve sağcılık oldu.  Konu, Almanya, Fransa, İtalya, İngiltere başta olmak üzere Avrupa’da sağın iktidarı ve göçmen politikaları üzerine örnekler verilerek tartışıldı. Göçe neden olan politikalar, göçün yoğun olduğu ülkeler de değişen iktidarlar ve göçmen politikaları üzerine tartışmalar sürdürüldü.

İklim değişikliğinin yaratacağı göçe de vurgu yapılarak, ırkçı söylemlerin dilimize sirayet edişine dikkat çekildi. Bu konuya dair okumaların  ve bölgeler de tartışmalara devam ederek  ırkçılık ve faşizm tanımı da bu kapsam içerisinde ele alınması kararlaştırıldı. 

Eğitim kampının 2.günü Adkh’nin başlattığı kampanya kapsamında yükselen kadın mücadelesinde Adkh’nın yeri  içerikli bir sunum yapıldı. Yapılan sunumda;

“ Kadının mücadelesi  dünya çapında oldukça görünür bir etkiye sahip. Dünya ölçeğinde kadına karşı geliştirilen gerici  şiddet ve politikalara karşı, kadınlar artık sokaklarda ve daha önde mücadele ediyorlar. Yaşadığımız tüm coğrafyalarda mücadele çeşitli boyutlarda devam ederken bizde bu mücadelenin  bir parçası olmaya çalışıyoruz” denilerek kadın mücadelesinin tartışmasız zorunluluğu ve sorumlulukları konu edildi ve tartışıldı. Kapitalizmin yıkıcılığı, doğa tahribatı ve bunun için de canlıların yok edildiği, sadece kadınların değil insanlığın ve tüm canlıların yok olma tehlikesiyle yüz yüze olduğu üye ve aktivistler tarafından vurgulandı. Feminist kadın  mücadelesinin ve Rojova’da kadın özgürlük mücadelesinin yarattığı moral ve motivasyona da vurgu yapılarak, gerçek özgürlüğün toplumsal kurtuluş mücadelesiyle iç içe geçmiş her alana dair sözü olan ve buna göre pratiği örgütleyen nitelikli kadın mücadelesinin gerekliliğinde ısrarcı olunması vurgulandı.

“Tüm dünyada insan türünün iki cinsi arasında binlerce yıldır devam eden bir çelişki var: Kadın- erkek çelişkisi. Bu çelişki farklı nitelikler ve biçimler alsa da, ancak insanları ezen ve ezilen cinsler olarak bölüyor. Bu bölünmüşlük toplumun tüm hücrelerince inceden inceye özümseniyor ve ezilen cinsin kadın olması itibariyle “Kadın Sorunu” olarak ortaya çıkıyor. Aslında sorun, toplumun kadınlarıyla erkekleri arasındaki ilişki sorunu. Bu ilişkide bir taraf egemen, bir taraf ezilen durumunda. Kadın- erkek çelişkisi de devrim istiyor. İnsan ilişkilerinde bir devrim…” denilen sunumda bugüne kadar eksik bir anlayışla kadın mücadelesini erteleyen yaklaşımlara ve kadının özgürlük mücadelesinin kendi içinde bir devrim taşıdığına vurgu yapılarak “mücadeleyi ertelemiyoruz, devrim sözümüz var” anlayışıyla insanlar arasında özgür, gerçek anlamda özgür, kimsenin kimsenin malı-mülkü olmadığı, kimsenin efendisi-kölesi olmadığı bir dünya ışığında bu düşünü sürdürme kararlılığı belirtildi. Coşkulu, canlı tartışmaların ardından ortak  online tartışmaların sürdürüleceği atölyeler önerildi. İkinci günün akşamında ateş başında türküler söylendi, şiirler okundu, halaylar çekildi..

Son gün yapılan değerlendirme de kadınların her anlamda kendilerini özgürce  ifade ettiği bu buluşmaların önemine vurgu yapılarak daha güçlü kadın mücadeleleri yaratma temennisiyle kamp sona erdi..

Share
. tarafından

Avrupa Dünya Kadın Konferans Koordinatörleri 1. Toplantısı gerçekleştirildi

Ekim 20, 2023 de ANASAYFA . tarafından

 

10-11 Haziran 2023 tarihlerinde Saraybosna’da düzenlenen 1. Avrupa Konferansı’nda seçilen Avrupa kadın koordinatörleri, 14-15 Ekim 2023 tarihlerinde Paris’te bir araya gelerek yeni döneme ilişkin beklentileri ve eylem takvimlerini tartıştı.

Paris’te düzenlenen 1. Avrupa Kadın Konferansı koordinasyon toplantısına Almanya’dan Courage, İspanyol sendika örgütü Las Kellys, Paris’den Avrupa Demokratik Kadın Hareketi ve anti-kapitalist genç kadın örgütü ZORA katıldı.

Toplantıda Tunus’da yapılan  Dünya Konferansı  Fransa temsilcileri de bulundu.

Tunus’ta gerçekleştirilen 3. Dünya Kadın Konferansı’nda alınan kararlar doğrultusunda koordinasyon üyelerinin yeni görevleri belirlenirken, eşit temelde örgütlenmeyi garanti altına alabilecek bir bileşenden eşit koşullar ve ilişkiler altında uluslararası çalışma yaratılması hedeflendi. Her kıta için bir tane olmak üzere dört koordinatör seçilmesine, bunlardan ikisinin kıtasal mücadelelere, seçilen diğer ikisinin ise küresel mücadelelere odaklanmasına karar verildi.
Dönemsel sorunlar belirlenerek  bir çalışma planı hazırlandı ve Avrupa’daki siyasi gelişmeler tartışıldı.

Toplantıda kadın koordinasyon üyeleri güncel siyasi gelişmeleri tartışırken şu hususların altını çizdiler: Toplumun her kademesinde kadına yönelik şiddetin arttığı bir kutuplaşma döneminde yaşıyoruz. Tecavüz ve kadın cinayetleri artarken, ekonomik krizler, özellikle yaşlılık döneminde kadınları etkileyen yoksulluğun artmasına katkıda bulunuyor. Çalışma koşulları zorlaşmakta, iş güvencesi azalmakta ve sağlık hizmetleri giderek kötüleşmektedir. Yatırımlar eğitim, kadın sığınma evleri ve çocuk bakımı gibi temel alanlar yerine silahlanmaya yönlendirilmektedir.

Diğer tartışmalar ise Avrupa genelinde faşizmin yükselişine ve buna eşlik eden kadın ve LGBTİ+ haklarına yönelik şiddet ve kısıtlamalara odaklandı.

Toplantıda: “Avrupa’da sağa doğru yaşanan büyük kayma gelecekte kadın haklarını daha da zayıflatacaktır. Avrupa’nın mülteci politikaları çok kötüye gidiyor ve ırkçılığı körükleyerek emekçi kitleleri bölüyor” denildi.

İspanyol koordinatör konuşmasında: “Faşizme ve krize karşı bir kadın cephesi oluşturulmalı ve koordinasyonda henüz hiçbir temsilcinin bulunmadığı ülkelerdeki kadın kitlelerine ulaşılmalı ve onları harekete geçirmeliyiz” dedi.

Koordinasyon üyeleri, Avrupa’nın dört bir yanından kadınlar arasındaki işbirliğinin ve kadın hareketlerinin dünya çapında ağ oluşturmasının önemini vurguladılar.

Fransa koordinatörü Bulgaristan’da iki kadın örgütü ile bağlantı kurulduğunu ve katılacaklarını belirtti ve ekledi; “biz kadınlar her zaman militanız ve bütün ilişkilerimizi ortak mücadele için seferber etmeliyiz”.

Koordinasyon 2025 yılında Nepal’de yapılacak teorik seminerin başlığını da “Kadın devrimi-Sosyal-ekolojik dönüşüm Sosyalist devrim: emperyalizm nasıl yenilir?” olarak açıkladı ve bu seminerin , dünya kadınlarının ve farklı kadın örgütlerinin programlarını tartışmaları ve birbirlerinden öğrenmeleri için önemli bir etkinlik olacağını belirtti.

Share
. tarafından

Meryem Ebu Dakka

Ekim 20, 2023 de ANASAYFA . tarafından

Coordinatrices européennes de la

Conférence mondiale des femmes de base

Suse Bader- Hambourg,

Karola Kücken- Berlin

Nathalie Onur- Paris,

Myriam Barros- Lanzarote                                                                          16.10.2023

Dostumuz, yoldaşımız ve cesur savaşçımız Dr. Meryem Ebu Daqqa, Toulouse’a gitmeden kısa bir süre önce Fransa İçişleri Bakanı Darmanin tarafından Marsilya’da tutuklandı ve Sınır dışı edilme kararı çıkarıldı.

Dr. Meryem Ebu Dakka, Eylül ayında yaşadığı Gazze’den Fransa’ya geldi. Pek çok Fransız şehrini gezerken,Filistinli kadınların  dava uğruna verdiği mücadeleyi anlattı. O, Filistin’in adil kurtuluş mücadelesini temsil ediyor.

Dr. Meryem Ebu Dakka Filistin Kadınlar Birliği’nin başkanıdır. Orta Doğu için Tabandan Kadınlar Dünya Kadınlar Konferansı’nın dünya koordinatörüdür. Geçtiğimiz yıl Tunus’ta düzenlenen 3. Dünya Tabandan Kadınlar Konferansı’na katıldı. Orada şunları aktardı: “Bölgemiz emperyalistler ve Siyonist işgal tarafından şekillendiriliyor. Acılarımızı, ıstıraplarımızı konuşmalıyız. Çocuklar diri diri yakıldı ve Gazze Şeridi’ndeki biz kadınların evden çıkması yerleşimciler tarafından yasaklandı. Tutuklu kadınlar için dayanışma kampanyaları düzenliyoruz ama aynı zamanda İsrail cezaevlerinde tutuklu kadınlarla da dayanışma kampanyalarına katılıyoruz. Gençlere ulaşmamız lazım. Demokrasiyi birlikte inşa etmeliyiz” dedi.

Dr. Abu Daqqa tutuklanması ve topluluklarla görüşmelerinin engellenmesi bir skandal.

Bu skandal durdurulmalı!

Biz Dr. Mariam Abu  Daqqa’nın yasadışı, keyfi tutuklanmasının sonlandırılmasını ve derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz.

Meryem Ebu Daqqa derhal serbest bırakılsın.

Yaşasın enternasyonel dayanışma!

 

Share