. tarafından

Hamburg ‘ta 25 Kasım paneli gerçekleştirildi!

Aralık 7, 2022 de ANASAYFA . tarafından


’25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası mücadele günü’ vesilesiyle AKD’ nin organize ettiği “Kadına yönelik şiddet politiktir” temalı panel kitlesel katılım ve canlı tartışmalarla gerçekleştirildi.
ADKH, Yeni Kadın ve Rojbin temsilcilerinin konuşmacı olduğu panel, açılış ve mücadelede ölümsüzleşen kadınlar şahsında tüm ölümsüzler için yapılan saygı duruşuyla başladı.
Ardında Yeni kadın temsilcisi ilk konuşmacı olarak söz aldı. Öz savunma üzerine sunumunu tarihsel süreçleriyle ele alarak yaptı.

Yeni kadın temsilcisi konuşmasının devamında; Anaerkil süreçten Ataerkil sürecine geçişle başlayan yaşamda artı değer kavramının oluşması sonucu Kadın ve Erkek arasındaki iş gücünün ayrışmasıyla ortaya çıkan ve sonrasında Ortaçağ’dan bu güne Patriarkal sistemin kadına yönelik bir dizi şiddetini bir çok yönünün ve yüzünün olduğunu kronolojik anlamda görsel görüntülerle sundu. Konuşmasının devamında, Dünyanın bir çok bölgesinde devasa kadın mücadelesinin örgütlü veya örgütsüz can alıcı gücünü gösterip örgütlenmenin ve birlikte mücadelenin önemini vurguladı.
İkinci konuşmacı olarak ADKH temsilcisi sunumunu, ‘Küreselleşme ve kadın ‘ içerikli yaptı.
ADKH temsilcisi konuşmasını özetle, Küreselleşme kavramını açarak, bunun ekonomik boyutunu ve kadın sömürüsü üzerindeki yansıması noktalarında konuşmasını sürdürdü. Küreselleşmenin ana fikrine kaynaklık eden Neoliberal politikalara ve 70’lerin başından Amerikan ve İngiliz emperyalizmin öncülüğünde ortaya çıkan Neoliberalizm kısa sürede hızla yayarak dünya halkların sömürüsünü derinleştirerek ve yaygınlaştırarak sürdürdüğüne vurgu yaptı. Globalleşme yada yeni Dünya düzeni adı altında Emperyalist sömürüyü daha katmerli şekilde Dünya çapında sermayenin çıkarları doğrultusunda daha kolay sömürü sistemini oluşturarak, sözüm ona sınırları kaldırdığını beyan ederek daha da katmerli bir sömürü ağını kurduğunu ifade etti. Bu doyumsuz ve sınırsız sömürü ağının sonucu olarak dünyanın ekolojik dengesinin de de büyük yıkım ve tahribatlara yol açtığına dikkat çeken ADKH temsilcisi, konuşmasının devamında da ;Kapitalizmin bu talan ve sömürü çarkı içerisinde kadını ezilenin ezileni yapıp güçsüzleştirmiş, kadını adete köleleştirmiştir. Bunun sonucu olarak erkek egemen sistem de Dünya’nın bir çok yerinde kadın cinayetlerinin artığını belirterek, buna karşı kadınların örgütlü mücadelesinin önemine vurguda bulunarak konuşmasını sonlandırdı.

Son konuşmacı olarak Rojbin temsilcisi konuşmasını Patriarkal Sistemin sınırları açtığının bunun büyük bir ilerleme olduğu yaftasıyla sunarken, mülteci sorununda emperyalistlerin kapıları nasıl geri kapattığını ve insanlığı ölüme terk ettiklerini belirterek Globalizmin iki yüzlülüğüne dikkat çekti. Ayrıca bu sistem içerisinde kadının kendi öz kimliğini ve özgüvenini bununla birlikte kendi gücünü kaybederek, kadının kendi kimliğine yabancılaştığını belirtti. Devamında bu sistemin kadının doğasını bozarak, kendi duygusal içsel zenginliğini ve aynı zamanda geniş bakış açısını körelttiğini vurguladı. Kadının kendi özünü tekrar keşfetmesi, kendi gücünü görmesi, kendi içindeki erk yönünü değilde kadın bakış açısı ve hissiyatıyla özgür, özerk bir şekilde biçimlendirip örgütlenmesini vurgulayarak konuşmasını sonlandırdı.
Üç kadın konuşmacının birbirlerini tamamlayan konuşmalar ve perspektiflerle yaptıkları verimli sunumlarını ardında, katılımcı kitleye soru ve konuşma yapmaları için söz hakkı verildi. Katılımcı kitlenin yoğun katılımıyla sorulan soru ve konuşmaların ardından, panelistlere toparlama için tekrardan söz verilmesinden sonra, panel verimli bir şekilde sonlandırıldı.

Avrupa Demokratik Kadın Hareketi

Share
. tarafından

Paris Sokakları Bir Kez Daha Kürt Halkının Öfkesiyle Doldu!

Aralık 25, 2022 de ANASAYFA . tarafından


Kürt Kadın Hareketinin Öncülerinden Evin Emine Kara Paris’te Katledildi.
On yıl önce Paris’in merkezin de üç kadın siyasetçi, üç kürt kadın katledildi. Bugün yeni bir saldırıya duyulan öfkeyle onbilerce kişi Paris’te toplandı.
Öfkeliyiz, çünkü katilleri tanıyoruz. On yıl önce aynı yerde geçekleşen suikastin aydınlatılmaması ve tam da 9 Ocak 2013 saldırısının yıl dönümüne yakın bir tarihe denk gelmesi Kürt halkının acısına bir yenisini daha eklemiştir.
Halkın öfkesine gazla saldıaranlar, kurşun sıkanlarla aynı yerde durmuştur. Bu halk katilleri tanıyor. On yıl önce Paris’te yaşanan katliam nasıl ki kadın mücdelesinin illerleyişini engelleyememişse, bugün de kadınların özgürlük yürüyüşünü durduramayacaktır. Karanlıkta bırakılan her kadın katliamı bizim mücadele gerekçemizdir. Katledilen her öncü kadın bizim özgürlük andımızdır. Kadın özgürlük mücadelesi kurşunlarla durdurulamaz bilince ve kudrete sahiptir.
Bu saldırı, ırkçı „hasta ve yaşlı“ bir kişinin bireysel saldırısı gibi yansıtılarak „normalleştiriliyor“. Avrupa’nın merkezin de hedef gözeltilerek yapılan bu saldırı kim yada kimler tarafından yapılmış olursa olsun Kürt öncü kadınlarını hedeflediği açıktır.
Öfkeliyiz çünkü katilleri tanıyoruz. Nagihan Akarsel’i katledenler Paris’te Kürt Kadın Hareketinin öncüllerinden Evin Emine Kara ve iki yoldaşı katletti. Öfkeliyiz çünkü, Paris’te yine kadınlara ve onların öncülerine kurşun sıklımıştır.
Bu kurşun Rojava’da gelişen militan kadın mücadelesini sıkılmıştır. Rojava’nın yeniden işgalini gündemleştiği bugünler de faşist saldırılarla halkın iradesine, seçilmiş vekillerine saldırılmış eş zamanlı yapılan oparasyonlarla Kürt halkına boyun eğdirilmek istenmiştir. Bu saldırı boyun eğmeyen her coğrafya da varlık gösteren, kadını yaşam ve özgürlükle buluşturan önder kadınlaradır. Bu saldırı hepimizedir.

Jin Jiyan Azadi
Kahrolsun Faşizm

Avrupa Demokratik Kadın Hareketi

Share
. tarafından

DAHA ÇOK DAYANIŞMA UMUDUYLA!

Aralık 26, 2022 de ANASAYFA . tarafından


Avrupa Demokratik Kadın Hareketi ve Avrupa Demokratik Haklar Konfederasyonu 24/12/2022tarihinde İDHF ve SYM’nin ortaklaşa düzenlediği kış kampında panel gerçekleştirdi.

Yüksek katılımla başlayan kampa özellikle gençliğin yoğun katılımı da sevindiriciydi.
Gençliğin de moderatörlüğünü yaptığı panelde ADKH’nın konusu yıllık kampanyaları olan « Küreselleşme ve Kadın « iken ADHK’nın ise yine yıllık kampanya konusu olan « Kapitalizm, Savaşlar, Zamlar ve Yoksulluk » idi.
Panel Gençlikten arkadaşın Aralık ayında Maraş’da, Hapishanelerde, Roboski’de ve bugünlerde gerçekleşen Paris katliamında kaybettiklerimize saygı duruşuyla başladı.
Panel ADKH’nin sunumuyla devam etti.
Kadın arkadaş ; öncelikle küreselleşmenin tanımına kısaca vurgu yaparak başladı sunumuna ;
Küreselleşme ürünlerin, fikirlerin ve kültürlerin ulusal pazarlardan çıkarak uluslararası pazarlara yayılması genişlemesiyle oluşmuştur.
Küreselleşmenin var olan kadın erkek eşitsizliğinden hoşnut olduğunu ve bunu daha da derinleştirdiğini anlattı.
Esnek çalışma ile..Güvencesiz çalışma ve ucuz işgücü ile…
Sadece eşitsizliklerin artmasında değil kadına yönelik her türlü şiddetin artmasından da küreselleşen kapitalizm son derece hoşnuttur. Ve bu eşitsizlikler dünyasında kadına tanınan tek özgürlüğün tüketmek, daha çok tüketmek daha çok tüketmek olduğu vurgulandı.
Ve sonuç olarak « küreselleşen kapitalizmin sınır tanımayan saldırıları varsa, biz kadınların ve tüm ezilenlerin de sınır tanımayan enternasyonal dayanışması enternasyonal mücadelesi olmalı. Biz Kadınlar yanlızca kendi örgütlülüklerini güçlendirmekle kalmamalı toplumsal kurtuluşa da omuz vermelidir.
Barbarlık hala devam ediyor. Kadınların hedefi de Devrim ve Sosyalizm olmalı. » Diyerek sonuçlandırdı.
ADHK’dan konuşan arkadaş ise ; kapitalizmin yaşattığı sonuçlara değinirken, savaşların, zamların ve yoksulluğun vardığı boyutları da anlatarak. Göçmenliğin ve ırkçılığında her geçen gün arttığına dikkat çekerek, örgütlenmekten ve mücadele etmekten başka seçenek olmadığını da vurguladı.
Ikinci bölümde soru ve cevaplarla devam eden panel, gençlikten moderatör arkadaşın örgütlenmeyi yükseltmek umuduyla ve katılımcılara ve emeği geçenlere teşekkür etmesiyle son buldu.

Avrupa Demokratik Kadın Hareketi…

Share