. tarafından

Londra’da 8 Mart Etkinliği Gerçekleştirildi

Mart 7, 2017 de ANASAYFA . tarafından

LONDRA(07.03.2017) Dünya emekçi kadınların mücadele günü olan 8 Mart Londra’da yapılan etkinlikle 5 Mart Pazar günü kutlandı. Saygı duruşu ile başlayan etkinlik Avrupa Demokratik Kadın Hareketinin yayınladığı 8 Mart bildirisinin okunması ile devam etti. Bildiride “Emperyalistlerin ,iktidarı erkek egemen sistemin ,toplumun yarısını oluşturan kadınlara, LGBTİ bireylere yönelik toplumsal bakışı-sömürüsü-şiddeti değişmedikçe, bizlerde ezilenler tarafı olarak ,toplumsal mücadelede cins mücadelesini yükseltmeyi hedeflemekteyiz. Sınıflar gerçeğiyle ortaya çıkmış özel mülk dünyasının ana sonuçlarından biri olan cinsiyet ayrımının özü, erkek egemen sistemin bağrında yattığına göre kadının kurtuluş mücadelesi de tam olarak ,ancak insanlığın kurtuluşu ile gerçekleşecektir. İçerisinde bulunduğumuz sosyalist ekim devriminin 100.yıl dönümünde kadınlar olarak mücadele deneyimi açısından daha iyi bir noktada bulunmaktayız. Elde edeceğimiz kazanımlar ve eşit-özgür yeni bir dünyanın yaratılması bakımından mücadeleyi yükseltmek dünden daha acildir.Çünkü insanlık son yılların en acı, en zor ve hüzün dolu dönemlerini yaşamakta.Egemenlerin kendi çıkarları için çıkardıkları savaş yıkım ,beraberinde göç ve ölümleri getirdi.Faturası en ağır ,okyanuslarda yollarda savunmasız olan çocuklara çıkartıldı.Mülteci kamplarında yaşanan zorluklar bir yana bir de günümüz Avrupa’sında artarak boy gösteren ırkçılık  gün geçtikçe daha belirgin bir hal almakta.Bununla beraber yine yaşadığımız Avrupa coğrafyasında da kadınlara yönelik tacizin,tecavüzün,katliamların arttığı dönemdeyiz.” denildi.
ADKH’nın 10. Kuruluş yıldönümü vesilesiyle yürüttüğü kampanyanın da tanıtıldığı etkinlikte sinevizyon gösterimi yapıldı ve şiirler okundu. Etkinlik sonunda HAYIR çalışmalarına dair bilgilendirme yapılarak kadınların bu süreçte rolü ve mücadelesinin önemine dikkat çekilerek, 11 Mart 2017 Cumartesi günü yapılacak merkezi yürüyüş çağrısı yapılarak etkinlik sonlandırıldı.

Share
. tarafından

Kadınların Birleşik Devrim Hareketi (KBDH) kuruldu

Mart 7, 2017 de ANASAYFA . tarafından

HABER MERKEZİ(07.03.2017)-Kadınların Birleşik Devrim Hareketi (KBDH), 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü öncesinde kuruluşunu ilan etti.

DKP-Kadın Komünarlar Birliği, Maoist Komünist Partisi, MLKP-Komünist Kadın Örgütü (KKÖ), PAJK, THKP-C/MLSPB’den oluşan KBDH, düzenlediği basın toplantısıyla kadınların 8 Mart’ını kutladı.

Kürtçe ve Türkçe olarak okunan basın açıklamısının tam metni şöyle:

Başta kadınlar olmak üzere, tüm ezilen cinsel kimliklere ve halklarımıza!

KBDH olarak bundan tam 160 yıl önce 8 Mart’a tarihi anlamını kazandıran New York’taki işçi kadınların direniş ateşini, o günden bugüne örgütlenerek, direnerek ve mücadele ederek yükselten tüm kadınların ve ezilen cinsel kimliklerin 8 Mart’ını kutluyoruz!

Yaşamı özgürlük, eşitlik ve sevgi temelinde yeniden yaratan Türkiye ve Kürdistan’daki tüm mücadeleci kadınları coşkuyla selamlıyoruz!

Emperyalist-kapitalist dünya gericiliğine, erkek egemen zihniyete, faşizme karşı savaşan kadınlar olarak, Kadınların Birleşik Devrim Hareketi’ni bu anlamlı günde kadınlara ve halklarımıza ilan ediyoruz!

‘Birlikteliğimiz kadınları için özgürlük inancı, faşizm için korku’

Dünyaya hükmeden kapitalist ve barbar sistemin coğrafyamızdaki temsilcisi faşist TC, ezilen sınıf, ulus, inanç ve farklı cinsel kimliklere karşı saldırılarını arttırmış ve kendi sınırlarını aşarak Ortadoğu’ya savaş ithal etmeye başlamıştır. Böylesi bir süreçte kuruluşunu ilan ettiğimiz devrimci birlikteliğimizin, kadınlar için özgürlük inancı, ezilenler için umut, faşizm için korku olacağının bilincindeyiz.

Toplumun ve tarihin esas yaratıcısı olan bizlerin özgürlüğe cesaret etmesi bilinçli, birleşik örgütlenme ve mücadeleyi koşullamaktadır. Güçlerimizin parçalı ve dağınık oluşu, eril faşizmi yenerek, ellerimizle kuracağımız demokratik ve özgürlükçü sisteme ulaşmada önemli bir engel teşkil etmektedir. Tüm bu engelleri aşmak için, birleşik örgütlenme ve mücadele bayrağını yükselterek geliyoruz.

Umudumuz, cesaretimiz ve kararlılığımız, önümüze gelebilecek tüm zorlukları alt etmeye muktedirdir. Toplumda kadına uygulanan erkek egemen devletin bütün faşist politikalarını ortadan kaldırmak için, meşru tüm mücadele biçimlerini geliştirerek devrimci savaşımızda öncü olma kararlılığındayız.

Bu temelde beş bin yıllık bir tarihe sahip olan erkek egemen sistemin tüm ideolojik, politik, ekonomik, fiziki, psikolojik saldırılarına karşı mücadele etmeyi varlık ve mücadele gerekçemiz olarak görüyoruz.

‘Kadın emeğinin sömürüsüne karşı mücadele etmeyi alıyoruz’

Güncel olarak AKP-MHP ittifakıyla geliştirilen faşist saldırılara, OHAL uygulamalarına, kadına ve çocuklara dönük tecavüzcü, istismarcı uygulamalara, kadın emeğinin sömürüsüne karşı mücadele etmeyi esas alıyoruz.

Milliyetçi, halkları birbirine düşüren, düşmanlaştıran, iç savaşa sürükleyen tüm politikalara karşı kadının bütünleyici rengiyle mücadele etmeyi, bu doğrultuda tüm özgürlükten ve eşitlikten yana kadınlarla bir araya gelmeyi hedefliyoruz.

Ve yine eril zihniyetin içinde yaşadığımız dünyayı, doğayı, tüm canlıları, ormanları, soluduğumuz havayı, içtiğimiz suyu, üzerine bastığımız toprağı kirleten, yok eden, doğaya da tecavüz eden saldırılarına karşı mücadele etmeyi esas alıyoruz.

Tüm bunlarla birlikte dönemsel olarak halklarımızın önüne konulan faşist anayasaya karşı ‘Hayır’ demeyi de dönemin devrimci bir görevi olarak görüyoruz.

‘Farklı kimlikleri taşıyan kadınlara mücadele çağrı’

Bu esaslarda Kadınların Birleşik Devrim Hareketi (KBDH) olarak, Anadolu ve Mezopotamya coğrafyasında yaşayan Türk, Kürt, Laz, Çerkez, Süryani, Romen, Ermeni, Arap, Alevi, tüm farklı kimlikleri taşıyan kadınları faşizme ve erkek egemen sisteme karşı başkaldırmaya çağırıyoruz! İşçi, köylü, öğrenci, işsiz, memur, ana olan kadınlarımızı, artık nefes bile aldırtmayan bu sisteme karşı birleşmeye, birleşerek devrim yapmaya çağırıyoruz!

Özgürlük bilinci, birleşik örgütlenme ve devrimci eylemsellik biz kadınların gücünü birleştirecek ve yaşanılır bir dünyayı yeniden yaratacaktır. Faşist sistemin ve soykırımın birincil hedefi olan biz kadınların sömürü ve zulme karşı birleşik örgütlü devrimci savaşı, gerçek zaferin şimdiden habercisidir. Sistem içi tüm çözümsüzlüklere alternatifimiz olan devrim, kadın eliyle gerçekleşecek özgür ve demokratik yaşamdır. Kadınlar, sınırsız ve sınıfsız toplumun da gerçek yaratıcısı olacaktır.

Bugünden bunun mücadelesini Rojava’da, Medya Savunma Alanları’nda, Şengal, Maxmur-Kerkük alanlarında, zindanlarda, şehirlerde ve dağlarda veren kadın özgürlük savaşçılarını selamlıyoruz! Yine dünya genelinde bedel ödeyen, mücadele veren tüm kadın özgürlük savaşçılarını selamlıyoruz!

‘Faşizmi ve erkek egemenliğini yeneceğiz’

Bu bilinçle Halkların Birleşik Devrim Hareketi’ne (HBDH) bağlı örgütlü savaşçılar ve özgürlük arayışı olan kadınlar olarak, Türkiye, Kürdistan ve dünyadaki tüm devrimci demokratik güçlerle yoldaşlaşmak için birlikteyiz. KBDH olarak yükselttiğimiz bayrakla, aynı zamanda bir kadın soykırım sistemi de olan faşizme karşı, ‘faşizmi yeneceğiz, halklarımız kazanacak’ şiarını bir adım daha ileri taşıyor ve tüm kadın devrimci savaşçıları ‘faşizmi ve erkek egemenliğini yeneceğiz’ şiarıyla birleşik mücadeleye çağırıyoruz.

Mücadelemiz aynı zamanda şehitlerimizin hayallerini gerçekleştirme mücadelesidir. Saraların, Saryaların, Berçemlerin, Serpillerin, Eylemlerin, Bernaların Sefagüllerin, Lalelerin kutsal devrimci miraslarına sahip çıkarak, kadının emeği, bedeni, kimliği özgürleşene kadar kararlılıkla savaşacağız. Bu temelde tekrar devrim şehitlerimizin çizgisinde devrimci kadınları birleşik mücadeleyi yükseltmeye, savaşı güçlendirmeye çağırıyoruz.”

Kaynak:ETHA

Share
. tarafından

8 Mart Berlin’de Selamlandı

Mart 9, 2017 de ANASAYFA . tarafından

BERLİN (09.03.2017) – 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, dün Berlin’de yapılan çeşitli yürüyüşler ve mitingle selamlandı. Çeşitli ulus ve milliyetlerden kadın ve erkeklerin saat 17:00’de Hermannplatz meydanında bir araya gelmesiyle başlanan etkinlikte eşitlik ve özgürlük taleplerini içeren dövizler taşındı.
ADKH’nin 8 Mart gündemli almanca bildirilerinin de dağıtıldığı eylemde aynı zamanda çeşitli göçmen örgütlerinin Nisan ayında gerçekleştirilecek Referandum gündemine ilişkin de bildirileri kitleye ulaştırıldı.
Yapılan yürüyüş, Oranienplatz’da diğer yürüyüşten kadınlarla buluşularak mitingle sonlandırıldı.
 

Share
. tarafından

8 Mart Fransa’nın Mulhous Kentinde Selamlandı

Mart 9, 2017 de ANASAYFA . tarafından

MULHOUSE(09.03.2017)-8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle Fransa’nın Mulhouse kentinde Türkiye-Kuzey Kürdistan ve Fransız kadınlarının ortak katılımıyla bir yürüyüş düzenlendi. Mulhouse Kadın İnisiyatifinin düzenlediği yürüyüşe yüzlerce kişi katıldı. Yürüyüşe Avrupa Demokratik Kadın Hareketi (ADKH) ,Kürt kadın hareketi ,  Yeni Antikapitalist Parti (NPA), İnsan Hakları Ligi, Planning Familial, CGT, Yeni Kadın Atik, HDK-A katılım gösterdi ve çeşitli siyasi parti, sendika, dernekler de destek verdi.

Yürüyüş boyunca üzerinde Avrupa Demokratik Kadın Hareketi amblemi ve Fransızca, ‘Kadın olmadan devrim olmaz, devrim olmadan kadınlar özgür olamaz’ yazılı bir pankart taşındı. Yürüyüş boyunca kadınlar sık sık Jin Jiyan Azadi, Yaşasın 8 Mart, Yaşasın Enternasyonal Kadın Dayanışması , 8 mart kızıldır kızıl kalacak Fransızca, Türkçe ve Kürtçe dillerinde sloganlar atılarak marşlar eşliğinde yürüyüş gerçekleşti. 8 mart’ta “Kadınlar her dilde isyan her dilde Hayır diyor”, “8 Mart her dilde kavga her dilde mücadele demek” dövizleri ve Berna Ünsal, Meral Yakar, Barbara Anna kistler, Zekiye Alkan, Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in yanı sıra Roza lüksemburg, Clara Zetkin, Figen Yüksekdağ ve bir çok Kadın posterlerinin de taşındığı yürüyüş sonrasında, Avrupa Demokratik Kadın Hareketi ve çeşitli kurum temsilcileri tarafından konuşmalar yapıldı. Konuşmalar ardından çekilen halay ve zılgıtlarla yürüyüş sonlandırıldı.

. tarafından

Hamburg’da 8 Mart Coşkulu Bir Şekilde Kutlandı!

Mart 9, 2017 de ANASAYFA . tarafından

HAMBURG(09.03.2017) Hamburg‘da ADHK-Hamburg örgütlüğünün  de içerisinde yer aldığı Hamburg Kadın Ağı dün saat 17:30’da St Pauli Bahnhofun’da bir araya gelerek bir yürüyüş gerçekleiştirdi. Etkinlik, yağmurun yoğun yağmasına rağmen coşkulu bir şekilde gerçekleştirildi.

Bir çok kurumun açıklama yaptığı etkinlikte ADKH temsilcisi de bir konuşma gerçekleştirdi. Açıklamada Ekim devriminin 100. Yılı selamlanarak 8 Mart’ın önemine değinildi. Kadınların yaşamın her alanında yaşadığı sorunların ancak örgütlü mücadeleyle yok edileceği vurgulandı.Türkiye-Kuzey Kürdistan’da yaşanan baskı,zulüm ve ölümlerin nedenleri ifadelendirilerek 16 Nisan’da yapılacak referandumda neden hayır denilmesi gerektiği açıklandı ve konuşma sonlandırıldı. Etkinlik müzik dinletisi ve atılan sloganlarla coşkulu bir şekilde sonlandırıldı.

Aynı zamanda Hamburg Kadın Hayır Platformu dün saat 15:00’te Hamburg Alevi Derneginde bir araya gelerek basın toplantısı gerçekleştirdi. İki  dilde okunan basın metninde  kadınların Turkiye-Kuzey Kürdistan’da yapılacak referandumda neden hayır dedikleri açıklandı. Açıklamada“ Türkiye ve Kürdistan’dan göç etmek ve ekonomik,politik nedenlerle sürgünde yaşamak zorunda bırakılmış çeşitli ulusal kimlikte insanlardan ve sosyalist olan biz kadınlar coğrafyamızda saray darbecilerinin OHAL  ve KHK larına karşı tek adam diktatörlüğüne hayır diyoruz denilerek bunun için hayır kampanyası örgütleme çalışmalarını sürdürecekleri dile getirildi.

Share
. tarafından

Paris’te Coşkulu 8 Mart

Mart 10, 2017 de ANASAYFA . tarafından

PARİS(10.03.2017)- Dünya emekçi kadınlar günü için bir hafta önceden, bizi bize tanıtıp yakınlaştıran,bizi tarihe götürüp geçmiş ile bugünde buluşturan,gururlandıran,emeğin,dayanışmanın,direnişin ruhu ile alanlarda buluşma çağrılarımızın eşliğinde başladı 8 Mart.

8 Mart çarşamba günü,çalışma günü ve havanın yağmurlu olmasına rağmen République (cumhuriyet) meydanında,binlerce kadın ve dayanışmada bulunan erkekler ile yürüyüşe başlandı. Her renk ve kültürden,grup ve bireylerden oluşan,dünyanın mozaik renkliliğini yansıtıyordu adeta.

Yürüyüşün herbir korteji ayrı bir renklilikteydi.8 Mart’ın grev günü olsun diye haykıranlar,eşit işe eşit ücret diye haykıranlar,diktatörlere ve onların yarattığı savaşlara hayır diyenler ve erk şiddetine hayır diyenlerin  sesleri bir armoni oluşturuyordu yağmurun altında. Paris ADKH nında içinde yer aldığı La voıx des Femmes (kadınların sesi)kortejinde çoşku doruktaydı.”Birisi oy peşinde/Öteki rant işinde/Kıyamet değilse bile/Birşey kopmalı/ Birşey yapmalı/ Hey birşey yapmalı…”Birşeyler yapmanın can alıcı istek ve coşkusu ile bir  8 Martı daha geride bırakırken,birbirlerinin seslerine uyanan kadınların,bir daha uyumama umudu ile kutlu olsun!

 

Share
. tarafından

8 Mart İsviçre’de Coşkuyla Selamlandı

Mart 12, 2017 de ANASAYFA . tarafından

ZÜRİH (12.03.2017)- 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle Zürih’te Avrupa Demokratik Kadın Hareketinin de içinde yer aldığı yüzlerce kadının katılımıyla bir yürüyüş gerçekleştirildi. 11 Mart Cumartesi  günü saat 13.30’da, Zürih Hechtplatz’da  başlayan ve Helvetia Platz ‘da sonlandırılan yürüyüş programı içinde bir çok noktada durularak her kadın hareketi kendi mesajını Almanca- Türkçe sundu. Avrupa Demokratik Kadın Hareketi, Yeni Kadın, Beritan Kadın Meclisi, Aufbau Frauenstruktur, Frauen Lesben Kasama, Frauen Lora, Frauen Kafi in der RAF Kochareal gibi örgütlerin katılım göstermiş olduğu eylemde, yaşasın 8 Mart, jin jiyan azadi, Faşizme, Hak Gasplarına, Irkçılığa Hayır, Yaşasın Kadınların Birleşik Mücadelesi, Cinsel, sınıfsal, ulusal ve ırkçı sömürüye hayır diye atılan sloganlarla yürüyüş coşkulu bir şekilde sonlandırıldı.

Share
. tarafından

Düisburg’ta 8 Mart Selamlandı

Mart 13, 2017 de ANASAYFA . tarafından

DUISBURG(13.03.2017)- 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Almanya’nın Duisburg kentinde kadın örgütleri tarafından düzenlenen bir miting ile kutlandı. Duisburg çarşısında bir araya gelen kadınlar yürüyüş öncesinde yaptıkları konuşmalar ve taşıdıkları pankartlarla 8 Mart’ın kadın mücadelesindeki yerine dikkat çektiler.Konuşmalardan sonra Duisburg’un caddelerinde sloganlarla seslerini haykırıp yürüyüs gerceklestirdiler. Kadın örgütlerinin ortak açtıkları bilgilendirme çadırı önünde müzik eşliğinde dans edildi.
Tüm kadın örgütlerinin çadırlarının olduğu alanda. Kadının rengi alandaydı.Yürüyüş ve bilgilendirme çadırı Duisburg Kürt Kadın Hareketi, Yeni Kadın, Avrupa demokratik kadın hareketi, SKB, MLPD, Uluslararası Dayanışma Duisburg, DKP, VERDI sendikası Kadın Grubu, Pazartesi Yürüyüşü Duisburg, freis forum tarafından organize edildi.

Share
. tarafından

ADKH’nin 10. Mücadele Yılı Merkezi Etkinliği Almanya’da Gerçekleştirildi

Mart 19, 2017 de ANASAYFA . tarafından

ADKH (19.03.2017)- Avrupa Demokratik Kadın Hareketi’nin “Tarihin Sessizliğine Işık Tutan Kadınlara” atfen düzenlemiş olduğu 10.yıl etkinliği Almanya’nın Frankfurt kentinde 18 Mart 2017 tarihinde gerçekleştirildi.

Devrim, sosyalizm ve komünizm mücadelesinde yitirilenler anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başlatılan program, ADKH adına dönem temsilcisinin açılış konuşmasıyla devam etti.Yapılan açılış konuşmasında Newrozun selamlanmasıyla başlanarak “Baskı ve zulme karşı devrimci Kawa´nın yakmış olduğu ve bugünlere dek ezilen halkların elinde bir direniş silahına dönüşen Newrozun coşkusuyla Avrupa Demokratik Kadın Hareketi 9. Dönem Komisyonu adına hepinizi devrimci duygularımızla selamlıyoruz.Newroz Piroz be!“ denildi. Etkinliğin gerçekleştirilmesine de vesile olan,ADKH’nin 10 yıllık kurumsal-örgütlü mücadele tarihi de anlatılarak „Bundan tam 10 yıl önce kadının dilini,tarzını,yüreğini,bilincini ve eylemini özgürlük kavgasına katmak için Avrupa Demokratik Kadın Hareketini hep birlikte inşa edelim sözleriyle yola çıktık.Asırlardır biz kadınların söz söyleme ve itiraz etme hakkı elimizden alınarak,erkek egemen-ataerkil sınırlar içinde yaşamaya mahkum edilip günümüze kadar gelindi.Tüm baskılara rağmen sisteme karşı yürütülen mücadelede,ezilen sınıf,cins,ulus ve kimliklerin örgütlü cephesinde yer alsak da geçmiş ve günümüz mücadelesi göstermiştir ki kendi özgün sorunlarımıza çözüm üreterek öncüleşemediğimiz müddetçe,tüm insanlığın kurtuluşundan ve toplumsal değişimden bahsetmek zordur.Bunun için biz kadınlar,önce içimizdeki egemeni,sonra tüm ezenleri tutuşturarak,hareket temelimiz olan sosyalist bilimi içselleştirerek,sürekli değişerek ve değiştirerek ilerleyen bilincin oynayacağı rolle,yeni bir toplumu kendimizle birlikte yaratmalıyız-yaratabiliriz“ denildi.

Yapılan açıklamada 18 Mart’ın aynı zamanda „Politik Tutsaklarla Uluslararası Dayanışma Günü“ olduğu da hatırlatılarak „bu anlamlı etkinliğimizi gerçekleştirmekte olduğumuz 18 mart tarihi aynı zamanda dünya genelinde,zulmün zindanlarında esir tutulan politik tutsaklarla dayanışma günüdür.Bugün,başta Türkiye-Kuzey Kürdistan‘da olmak üzere dünyanın dört bir yanında onbinlerce politik tutsak ağır bir tecrit işkencesi altında teslim alınmaya çalışılıyor.Sömürü,baskı ve zulme karşı sürdürülen mücadele esnasında tutsak düşen bütün devrimcileri-demokratları ilericileri sizler şahsında birkez daha selamlıyor,bütün zindanlari yıkana dek mücadelemize devam edeceğimizi haykırıyoruz.“ denildi. Ekim devriminin 100. Yılı’nın da selamlandığı etkinlikte „İnsanlık tarihinde bir tekrarının yeniden yaşanabilmesi çin yüzyıldır feyiz alarak mücadele ediliyor. Ezilenlerin şöleni.. dünyanın ilk proleter Devleti.. ilk proleter demokrasinin ilanı.. proleter ekonominin inşası, yani işçi devleti..
Özel mülkiyeti yerle bir ederek yeni bir toplumu mümkün kılan proletaryanın Devleti.
Sovyet iktidarı toplumun inşasında kadının kurtuluşunu, erkeğin kadın üzerindeki egemenliğini, köklü ele alarak kadın işçilerinin ve tüm alandaki kadınlar için özgün çalışmalar ve politikalar ürettiler. “Bütün iktidar sovyetlere” sloganıyla kadın kitlesini devlet yönetimlerine almasını sağlayarak kadının kurtuluşunu sosyalizmle taş kaldırmıştır. Böylece tarihte ilk kez kadının politik, ekonomik ve hukuksal eşitliğini sağlamış oldu. Bunu bolşevik parti programına da alarak kalıcı hale getirmeyi amaçlamıştır. Tüm insanlığın kurtuluşu, özgür bireylerin ve toplumun müjdecisi olan Ekim Devrimi‘ni yüzüncü yılı vesilesiyle selamlıyoruz.. Paris komünü deneyiminden Sovyet deneyimine dek uzanan insanlığın kurtuluşunun adı olan Sovyet Devrimini coşkuyla selamlıyoruz. Kadın tarihinin önderleri olan ve devrimle sembolleşen Nadya Krupskaya, Aleksandra Kollontai, İnnesa Arman ve onlarca önder kadını mücadelemizin coşkusuyla yeniden selamlıyoruz Yaşasın Ekim devrimi..“ denildi.

Genel güncel gelişmelere de değinilen açıklamada kurumsal olarak referanduma ilişkin “Hayır„ tavrı ifade edilerek açıklama sonlandırıldı.
Etkinlik programı,Dünya Kadın Konferansı’ndan, enternasyonal seçim birliğinden ve MLPD’den temsilcilerin enternasyonal mücadeleyi yükseltme çağrısı eşliğinde etkinliğin selamlanmasıyla devam etti. HDP Milletvekili Tuğba Hezer’in de konuşma gerçekleştirdiği program, direnen kürt kadınlarının mücadele tarihi ve kadınların ortak mücadele vurgusuyla devam etti, referandum gündemine de değinilen konuşmada kitleler güçlü,coşkulu,inançlı ve umutlu olarak hayır demeye çağrıldı.

Ezidi Meclisi’nden temsilcinin de konuşmasıyla devam eden programda yapılan konuşmada „elimizdeki son verilerle halen 21.yüzyılda 7 bin Kadının DAİS in elinde tecavüz ve işkenceye uğruyor,bu durum dinler arasındaki tahammülsüzlüğün bir sonucudur“ denilerek toplumun değişim mücadelesine olan acil ihtiyacın altı çizildi. Şengalli ezidi kadınların geliştirdikleri özsavunmaya da değinilen konuşmada artık Şengalli kadınların politik ve askeri olarak orgütlendiklerini, bir ordusu bir partisi olduğu, böylece kendi kaderlerini aşirete, abiye, babaya dayıya teslim etmediklerini ve DAİS elindeki kadınların kurtulması için de mücadele yürütüldüğü ifade edildi.Geçmiş gelenekte tecavüze uğrayan kadının bizzat kendisinin suçlanarak saçlarının kesilmesinin ardından „intihar“ etmesi istenir ve yapılırken; bugün kendisine zulmedenlere özsavunma hakkıyla örgütlü cevap verilen bir kadın bilinci olduğu ifade edilerek konuşma ortak mücadele çağrısıyla sonlandırıldı.

Avrupa’da yaşayan mülteci kadınlara dair çalışmalar yürüten Women in Exil örgütünün temsilcisinin de yapmış olduğu konuşmada çalışmalara dair bilgiler verilirken; aynı zamanda avrupada yaşayan mültecilerin somut sorunları da ifade edildi.

Sosyalist Gençlik Hareketi ve Yeni Kadının sahnede selamladığı etkinliğe aynı zamanda ADHK ve SKM de dayanışma mesajları gönderdiler.
Flamenko dans grubu ve Frankfurt Erbane grubunun performanslarını sergilediği etkinliğin Kültür-Sanat bölümünde aynı zamanda Grup Alamor,Trio Mara,İpek Rençber,Necla Saygılı da kitleyle beraber ezgilerini seslendirmelerinin ardından ADKH adına yapılan kapanış konuşmasının
ardından etkinlik sonlandırıldı.



 

Share